Ordet virkning kommer från tyska språkets ord wirken. Det betyder ”uträtta” och det är precis vad man gör när man virkar. Tekniken likar stickningstekniken en aning men istället för två eller flera stickor så används bara en och då kallas det virknål. En virkning ser ut lite som ett spetsmönster och skapas av garn i olika material. Dock är bomull det mest förekommande.
Virknålen har längst ut på ena kanten en liten krok där man fäster öglorna. Dessa öglor fästs i varandra och bildar ett mönster som kan se ut på olika sätt beroende på hur man virkar. Man kan exempelvis göra kvadratiska former eller cirkulära sådana, vilket då kallas för rundvirkning.
Under 70-talet var virkade kläder mycket modernt och detta är en återkommande trend som vi ser mer av idag. Inte bara kläder utan även väskor, gardiner och mössor kan virkas och ge en bohemisk känsla. Virkningen uppkom runt 1600-talet men blev alltmer populär på 1800-talet.
Tekniken
Man börjar att beta av första varvet med luftmaskor som virkas tills man har fått den önskade storleken på virkningen. Andra maskor som sedan kan virkas är smygmaskor, fasta maskor, halvstolpar och stolpar. Beroende på hur man vänder och vrider på arbetet så återfås en form.