I en tidigare artikel har vi redan förklarat innebörden av den svenska hemslöjden och denna organisation har faktiskt ännu mer att tillföra. Genom ett tight samarbete mellan hemslöjdsföreningarna, tidningen hemslöjd och hemslöjdsresor, kan den som nu är intresserad av att kombinera nytta med nöje, anmäla sig till en hemslöjdsresa någonstans i världen. Resmålet kan variera men det roliga är att man tar sina svenska kunskaper och får en mix av andra kulturers sätt att sy, sticka och tillverka saker för hand.

Förena nytta med nöje

En hemslöjdsresa är semester och avkoppling men som också är fylld med kreativitet och innovation. Dessutom ger dessa resor en stor social gemenskap och blir ett sätt att knyta nya kontakter med andra personer som delar samma intresse. På resan som kan gå till alltifrån Peking till USA, ingår workshops och studiebesök för att ta alla tillfällen i akt att begrunda och studera vederbörande lands kultur. Detta gan ge en enorm inspiration att ta med hem senare för att bifoga nya sätt att tänka och att skapa något nytt.

För att vara med på en hemslöjdsresa krävs ingen förkunskap och tidigare erfarenhet. resorna är anpassade för olika åldrar och människor som ligger olika till beroende på nivå. Du som är nybörjare kan alltså följa med på en resa likaväl som en ”proffsstickare” kan. Man organiserar alltid resor i mindre grupper så att alla ska kunna ta del av landets kultur och hantverk och få möjlighet att lära sig och ställa frågor. Man kan också resa ensam eller med en eller ett par vänner om man vill ha någon man känner att dela rum med.

Knyt vänskapsband för livet

Då hantverk ibland inte delas av alla dina vänner, kan det vara skönt att träffa likasinnade som brinner för hantverk och handarbete på samma sätt som du. Är dina vänner trötta på att dras med stickningsmagasin och garnnystan till döddagar och är trötta på att kika på dina nyaste projekt, så kan det vara trevligt att få andra att dela det intresset med – några som inte himlar med ögonen så fort du drar upp ditt senaste arbete i diskussionen.

Med hemslöjdsresor får du inte bara chans att träffa nya vänner utan du lär dig även andra länders synsätt på handarbete och kommer garanterat få många nya intryck att ta med dig hem. Om du blir medlem får du också rabatt på dina resor och du kan också ansöka om Hemslöjdsresors resestipendium på 20 000 kronor.