De flesta känner till att syföreningar och till exempel kyrkan mer än gärna både handarbetar och skänker det de producerat till behövande runt om i landet. Ofta går lastbilar med förnödenheter, stickade tröjor, mössor, halsdukar med mera till Litauen, och mängder av kläder sys och skänks till barnhem i bland annat Sydamerika och till behövande barn i Afrika.

Förena nytta med nöje

Det är inte bara i juletid som vi svenskar skänker antingen pengar, gamla kläder eller leksaker till de som behöver det bättre, men när julkänslan infinner sig går tankarna ofta till dem som varken har tak över huvudet eller föräldrar. Som tur är finns det gott om eldsjälar i vårt avlånga land som bland annat köper färgglada tyger från Svenskt Tenn och syr små handväskor, dockkläder och kuddöverdrag av detta fantastiska material. Att skänka från hjärtat känns alltid bäst och ännu bättre blir det när man kan ge bort något man själv lagt ner både tid och kraft på att skapa.

Hjälporganisationen Hjälpstickan är en ideell organisation som bland annat hjälper fattiga människor och hemlösa i vinterkylan. Organisationen är känd för att samla in både handarbeten och garn från människor som vill hjälpa till och ser till att detta når de utsatta som behöver skydd mot kyla, snö och regn. Folk över hela landet virkar halskragar och stickar sockor, vantar och mössor som kommer väl till pass när hösten och vintern är i antågande.

Hjälp djur i nöd

Det är inte bara människor som  kan behöva en hjälpande hand och där handarbete kan göra skillnad, utan ibland behöver djuren vår hjälp. Det är inte ovanligt att godhjärtade människor även skänker stickade tröjor, mössor och halsdukar till hemlösa och övergivna hundar. Dessa handarbeten skänks till djurorganisationer och hundstall som ser till att djuren får hjälp. Ibland kan man inte ge alla ett nytt hem, men en tröja kan göra att hunden överlever vintern.

Ibland händer det även att djur som utsatts för naturkatastrofer eller olyckor som människan ställt till med kan behöva hjälp. Vid en oljekatastrof på Nya Zeeland, där ett fartyg gick på grund och läckte ut olja som drev in mot stränderna, bad en garnaffär om hjälp. Landets dvärgpingviner behövde akut hjälp både att hålla sig varma och som skydd mot en skadliga oljan. Garnaffären vädjade till allmänheten och lade upp såväl instruktioner som mönster på sin hemsida för att människor skulle kunna hjälpa fåglarna i nöd. Mängder av människor bidrog med hundratals hemmastickade pingvintröjor, vilket räddade en hel del djur undan den livshotande oljan. Tröjorna höll fåglarna varma när de badats för att få bort oljan och de skyddade även den känsliga fjäderdräkten mot ytterligare oljaangrepp.

Att ge bort sitt handarbete till behövande människor och djur är ett fint sätt att stötta dem som har hamnat utanför i livet. Kanske kan just din stickade tröja värma en hemlös hund, ett litet barn på barnhem eller en fattig människa i vinter. Skänk från hjärtat du också.