Till skillnad från maskinsömnad, är brodyr handgjorda remsor eller områden/ytor av påsydda detaljer. Idag kan man dock även utföra brodyr maskinellt med dagens symaskiner som man kan ställa in digitalt och be den brodera in ett mönster direkt på plagget eller produkten. Brodyr är helt enkelt till för att dekorera en remsa eller ett tyg och förekommer mycket inom haute couture i Frankrike.

Beroende om det är handgjort eller inte, kommer priset på varan också att förändras. Handgjord brodyr kostar betydligt mer eftersom det tar lång till att avsluta arbetet.

Vad broderas?

I stort sett allt kan broderas om man lägger manken till och använder rätt nålar, garn eller maskin. I vanliga fall har man broderat mycket på damunderkläder och klänningar men nuförtiden ser man brodyrer även på väskor, skor, jackor m.m. Brodyr har också använts flitigt inom profilreklam då företag broderar dit sin logga på skjortor, pikétröjor, t-shirts m.m för att sprida sina budskap och göra reklam för sitt varumärke.

Brodyrens dekor kan också variera kraftigt. Den kan vara minimalistisk och innehålla såväl motiv som text, medans det inom modebranschen förekommer mycket avancerade brodyrer som också inkluderar pärlor, smycken, garn, trådar och allt möjligt annat som finns. Man har till och med hittar godis i brodyrer.