Det är ett gammalt hantverk att tälja exempelvis handskaftet till sin egen kniv eller slevar. Att tälja små föremål är ett perfekt handarbeteoch kan med fördel göras utomhus en solig sommardag på bryggan. Att hålla ett stycke trä och en kniv i vardera hand och långsamt forma någonting är verkligen en rofylld aktivitet som också kräver precis lagom mängd koncentration.

Glöm perfektionen

Vill man ha en exakt symmetrisk träslev får man nog köpa en sådan, en handskuren slev är en någonting annat och det är också själva charmen. Viktigare än perfektion är själva affektionsvärdet ett handarbete ger och att minnas hur man satt på farstukvisten den där varma sommardagen och täljde. Även personer som fick underkänt i träslöjden i skolan kan snabbt lära sig tälja en traditionell träsked. Vill man använda ett traditionellt träslag som är lättbearbetat ska man som nybörjare välja lind. Det är bra att ha lite verktyg till hands och allt man behöver finns på byggmax till låga priser.

  • Ett material att tälja i, t.ex lind eller valnöt
  • En fogsvans, kontursåg eller, om det finns att tillgå, en bandsåg
  • En rak kniv att tälja med, förslagsvis en täljkniv från byggvaruhandeln
  • En skedkniv

Börja med att rita upp själva skeden på träbiten sedd från alla håll. Såga sedan ut profilen du fått fram så långt du vågar utan att ta bort för mycket. Härifrån är det bara att börja tälja fram formen och arbeta fram skeden från alla håll. Man ska alltid försöka, så gott det går, att tälja i träfibrernas riktning. Det finns en mängd olika tekniker och en vanlig för nybörjare. är “skala potatis”. Men kniven är vass så akta tummen. Själva skålningen i skeden gör du med den rundade skedkniven.

Gör din egen kniv

Ett roligt handarbete är att tillverka sin eget knivhandtag till sin täljkniv. Då kan man få fram ett mer personligt grepp när man sedan täljer. Projektet passar näven nybörjaren eftersom man köper ett färdigt knivblad är slöjdning på en relativt enkel nivå. Man lär sig också slöjda medan man tar fram sin personliga täljkniv. Här är är processen uppdelad i steg för steg:

[b]Steg 1[/b]

Först väljer man ut ett lämpligt knivblad och ett lämpligt stycke trä lämpat för just knivtillverkning.

[b]Steg 2[/b]

Rita ut i grova drag hur du vill att skaftet ska se ut, ta gärna inspiration från andra modeller och låt det harmonisera med storleken på det knivblad du valt.

[b]Steg 3[/b]

Ta upp ett hål för fästet i knivbladet och fäst det med epoxylim. Det är viktigt att det sitter fast ordentligt. Nu har du en kniv med ett fyrkantigt skaft. Rita färdigt mallen till det skaft du önskar direkt på träbiten.

[b]Steg 4[/b]

Slipa fram formen du önskar med antingen fil och sandpapper eller använd med fördel en bandsåg och såga ut konturerna för att sedana avsluta med sandpappret.

[b]Steg 5[/b]

Olja in skaftet och börja använd din nya täljkniv.