Ibland kommer man över trasigt eller bara halvt påbörjat handarbete och det kan vara en god idé att inte kasta bort det. Ibland hittar man sådant i en släktings dödsbo eller så har man själv några kassar med virkade projekt eller täljda bitar man aldrig blev klar med för länge sedan. Ofta kan man göra något nytt av det man hittat och man behöver inte heller följa den ursprungliga planen. Det är möjligt att se det med lite nya ögon då tiden har förflutit emellan. Ibland har man inte ritningarna eller instruktionerna kvar men då kan man foga samman och experimentera, bara kreativiteten sätter gränserna. Den nya trenden för konsumenter visar att vi vill vara mer medvetna i våra köp och handarbete går verkligen bra ihop med detta mer miljövänliga synsätt på konsumtion.

Återvinn läder

Ett av de bästa materialen att återvinna för handarbete är läder. Har man fått över läder efter ett projekt där man nyttjat det ska man absolut spara och återvinna materialet. Läder håller i princip hur länge som helst och går relativt lätt att få rent. Oftast kan man slänga exempelvis ett plagg av läder i tvättmaskinen, på ett helt vanligt tvättprogram på 40 grader och låta det torka. Man kan gnugga in bivax-olja i skinnet efteråt och sedan kan man använda det till handarbetet man tänkt utföra. Mocka-plagg som man tänkt ta material av räcker många gånger bara att borsta rent. Det ligger också i tiden att inreda med läder och naturliga material vilket man ofta ser i inredningstidningar.

Miljömässigt en bra affärsidé

Läder marknadsför alltid som naturligt men garvningen görs många gånger med hjälp av giftigt krom i Asien. Det är alltså viktigt att se om lädret är ekologiskt tillverkat trots den goda lukten, kan det vara lite si och sådär för miljön. Genom att återvinna läder och använda det till handarbete, både som prydnadsföremål och bruksföremål, slår man verkligen ett gott slag för naturen. Det nya miljötänket har varit bra för de som försörjer sig på handarbete, särskilt om man kan nischa sig med att återvinna material.

Den som arbetar som handarbetare och exempelvis driver en butik, måste ha bra kundrelationer för att överleva ekonomiskt, det gäller alltifrån att ha bra marknadsföring till att använda tjänster som inkasso för att ha ordning på fakturor och så vidare. Allt fler människor ser möjligheterna med egenföretagande och särskilt inom områden som handarbete finns det nu enkelt möjlighet att sälja sina varor på internet och via olika appar. Många driver också en kombination mellan en fysisk butik, t.ex en gårdshandel med inriktning mot handarbete, samt har en virtuell affär på nätet. Den stressade storstadsmänniskan verkar allt mer vilja uppleva en motpol till alla maskinellt tillverkade föremål och drömma sig lite tillbaka till en lugnare atmosfär.