Alltsedan 50-talet och i vissa fall ännu längre tillbaka, har det funnits modetidningar som uppmuntrat husmödrar och kreativa kvinnor att lägga ned tid på handarbete. Idag är handarbete inte lika uppskattat som tidigare och genom att de flesta har ett arbete som tar mycket tid i anspråk, så har hantverket liksom dött ut på senare tid. Men modemagasinen finns kvar och än så länge har de en trogen skara människor som längtar efter att sätta sig tillrätta och sticka, knyppla, virka eller vad det nu kan vara.

Burda

På 1950-talet och närmare bestämt 1950 som ett specifikt årtal, började  Burdas tidning att ges ut. Idag kallas den kort och gott Burda Style och innehållet är i stort sett detsamma. Man ger ut mönster på stickningar av olika plagg och accessoarer och tidningen är översatt till över 16 språk. Burda är en tysk tidning med ursprung från Offenburg och dess grundare, Aenne Burda levde för handarbete och hantverk. Hon bestämde sig 1949 för att starta en inspirationstidning för uttråkade hemmafruar och bara ett år senare hade hon 100 000 prenumeranter och en egen tidning med mönster och förklaringar hur man kunde ge sig själv den snyggaste dräkten. Idag har Burda inlett ett samarbete med andra modemagasin som fokuserar på handarbete för att anordna tävlingar och ge dig som läsare olika förmåner. Tidningarna som ingår är bl.a. Allt om handarbete, Stickmagasin och Kreativ stickning samt Virkmagasin.

Allt om handarbete

Burda Nordic som numer har huvudkontoret i Danmark, har också sett till att ge ut Allt om handarbete. Tidningen fokuserar främst på stickning och sömnad då den ges ut i två delar. Här finns det en rad tävlingar du kan vara med i för att vinna fina priser och olika förmåner. Den är i mångt och mycket väldigt lik Burdas innehåll och ger dig sticknings – eller sömnadstips, mönster och roliga tips på hur du ger dig själv en snygg garderob eller inreder ditt hem med stickade produkter eller självsydda saker.

Virkmagasin

Du som gillar att virka kan prenumerera på Virkmagasin som vill främja virkningen bland kreativa människor. Då virkning börjar ligga alltmer i tiden så blir det faktiskt fler och fler som börjar intressera sig för detta pilliga hantverk. Sjalar, ponchos, kjolar och mössor – allt finns att tillgå i Virkmagasin.