Hör du till dem som drömmer om att kunna försörja dig på ditt handarbetande, antingen på heltid eller deltid? Kanske har du fått mycket beröm för vad du gör och folk i din bekantskapskrets har lagt beställningar. Men att ta steget från en fast anställning och rakt ut i det okända, som ett eget företag innebär, kan kännas alldeles för läskigt. Hur börjar man? Var hittar man kunder? Hur vet man ens om det kommer att gå ihop ekonomiskt? Här kommer lite tips.

Gör en kalkyl

Det är jätteviktigt att börja med en budget. Man behöver inte veta alla siffror i detalj, men man behöver kunna göra en kalkyl så att man ser vartåt det pekar och om projektet är rimligt. Om man till exempel syr väskor behöver man skriva upp vad allt material till en väska kostar (glöm inte sytråd och annat liknande, för många bäckar små …). Hur lång tid tar arbetet? Nu ska du inte räkna enbart sömnaden, utan räkna även in inköp av tyg och material, klippning – och sedan allt efter sömnaden, som att klippa trådar, eventuellt paketera, prismärka, kanske paketera och skicka, skriva faktura eller kvitto. Oftast tar det mer tid att producera något än man kan tro. Kostnader för annat, som marknadsföring, tillkommer. När du vet ungefär hur mycket du tjänar per väska – och dessutom dragit av för moms och annat – får du fundera på om det är en rimlig summa. Om ja – nu kommer nästa steg i räknandet: Hur många väskor kan du sy per dag? Tänk på att du också har andra arbetsuppgifter, som marknadsföring och administration. Kan du få ihop en rimlig summa på en dag? I sådana fall, grattis!

Ta hjälp

Ibland behöver man satsa stort för att ha en chans att vinna. Kanske behöver du en syateljén, kanske vill du till och med anställa någon för att hjälpa till med de bitarna du själv inte är så bra på. Det finns olika sätt att lösa det och Capcito är en sådan lösning. De kan hjälpa dig med företagslån och du kan också välja att sälja fakturor till dem för att på så sätt snabbt få loss pengar för att satsa på företagets tillväxt eller för att göra någon investering, till exempel i en ny symaskin. Om du tycker att bokföring är det tråkigaste som finns kan du frigöra tid genom att anlita en redovisningskonsult.

Om du har det ekonomiska klart för dig och ser att ekvationen går ihop, är det bara att börja. Ett smart knep är att börja på deltid, så behöver du inte säga upp dig utan har din tjänst som en pålitlig inkomstkälla under uppstartstiden och som en livlina ifall det inte skulle gå så bra som du hoppats på.