Sy- och hantverksmässan är en stor mässhändelse som riktar sig till alla Sveriges hemslöjdare, men kanske främst till de som tycker om att sy och sticka. Mässan går av stapeln fem gånger om året i fyra olika städer. Dessa är Stockholm, här kan du gå på mässa på våren och på hösten; Malmö, där mässan går av stapeln på våren; Göteborg, som håller mässan under hösten och slutligen i Umeå, där mässan körs några veckor före höstmässan i Stockholm.

Mässan är alltid välbesökt och många av Sveriges största garn-och tygbutiker finns på plats för att visa sina varor. Förutom detta finns också möjligheten att delta i olika typer av workshops och mycket, mycket mer. Som regel pågår mässan under tre dagar, och för den som föredrar att besöka mässan när det är lite mindre folk är den sista dagen att rekommendera. Dag två, det vill säga en lördag (då mässan alltid går av stapeln fredag till söndag) är det alltid mest folk. Den första dagen är det förvisso störst chans att hitta riktiga fynd. Det är också den bästa dagen för de som letar efter någonting specifikt, men samtidigt är det inte säkert att alla utställare är på plats ännu.

Söndagen är lugnare, och passar du på att gå dit på förmiddagen är sannolikheten stor att alla utställare ännu är på plats och inte har börjat packa ihop sina saker. Nu finns även möjlighet att göra riktiga fynd, bland varor som utställarna vill slippa ta med sig hem igen. Kom bara ihåg att det även finns en risk för att de allra populäraste varorna är slutsålda. Det är inte heller säkert att alla aktiviteter pågår under söndagen, eftersom material och så vidare mycket väl kan ha tagit slut under den hektiska lördagen. Däremot finns det betydligt mer plats för den som bara vill strosa runt och fynda.

Antalet utställare varierar förstås också med vilken mässa du besöker. Den mest välbesökta av mässorna är den som inträffar i Stockholm i oktober varje år. Här hittar du de allra flesta garnproducenterna, handlarna och hantverkarna. Har du inte möjlighet att besöka Stockholm? Det är inte hela världen. Även om de andra mässorna inte uppnår samma antal utställare och besökare som just höstupplagan av Sy- och Hantverksfestivalen i Stockholm, så finns det gott om utställare även på de andra mässorna. Så välj den som passar dig bäst, både geografiskt och tidsmässigt.