Handarbete har gått från att vara någonting man gjorde på grund av ett behov, till någonting som var pinsamt och nu slutligen har det blivit en trend som växer med enorm hastighet. Fler och fler upptäcker tjusningen med att brodera, sy, sticka eller virka. Och förutom att det är härligt avslappnande ger det också plagg eller prydnader med en helt annan kvalitet än vad man kan hitta i butikerna.

Förutom detta kommer förstås glädjen av att kunna skapa någonting själv. Att med egna händer tillverka någonting vackert och i vissa fall praktiskt. Man kan filosofera länge över vårt behov av att skapa och vad det innebär för den mänskliga naturen, eller så nöjer man sig med att konstatera att det är någonting som verkligen uppskattas av den breda massan.

Vill du själv testa att handarbeta, men vet inte riktigt hur du ska börja. Det finns mängder av handarbete och pyssel. Från enkla papperspyssel som med fördel köps hos någon hobbyaffär till avancerade broderier och knypplade spetsar som kräver både expertkunskap och oändligt tålamod.

Alla populärast är dock stickning och virkning, och det är kanske logiskt. Dessa två typer av handarbete är lätta att lära sig och resulterar i de flesta fall i någonting som är praktiskt användbart. Även de allra enklaste stickningarna är ofta mycket användbara. Att sticka disktrasor eller grytlappar är inte bara kul utan också någonting du kan få nytta av under lång tid framåt. Det samma gäller förstås virkning, som också vuxit i popularitet under de senaste åren.

När det gäller just stickningen har forskare upptäckt att det finns flera stora hälsofördelar med att sticka. Bland annat har det visat sig att de repetetiva rörelserna blir till ett slags meditation som sänkar blodtryck och puls och främjar välbefinnandet. Det är logiskt att anta att samma sak även gäller för andra typer av handarbete där det ingår repetetiva moment, som exempelvis virkning och broderier.

Det är därför kanske inte så konstigt att vi i dagens stressade samhälle dras mot hantverk i allmänhet och stickning, virkning och liknande i synnerhet. Det är avslappnande och ger en stunds ro i vardagen. Det går dessutom snabbt att plocka fram arbetet och sticka eller virka några varv och sedan lägga undan det igen. Med andra ord kan du lägga så mycket tid och kraft på det som du själv tycker passar. Du behöver inte ta dig till någon särskild lokal vid någon särskild tid eller lägga en massa pengar på utrusning. Om du inte vill förstås. Kostnaden blir precis så stor som du själv önskar. Du kan välja att köpa billigt garn i en vanlig butik, eller ett dyrt lyxgarn direkt från tillverkaren. Möjligheterna är oändliga.

Så sätt igång. Plocka upp stickningen eller virkningen med gott samvete. Du investerar ju i din hälsa.