Om du gillar historia, handarbete och kläder så är ett besök i Skansens klädkammare ett måste. Skansen är ett av Sveriges största muséum med samlingar från större delen av Sverige. Dessa omfattar både hus, redskap och, naturligtvis, textilier. Dessa textilier förvaras i vad som kallas klädkammaren.

Skansens klädkammare började samla in kläder redan 1893, och har i dagsläget en imponerande samling på över 20 000 olika textilier. Både original och nytillverkade kopior. Det kanske mest intressanta med klädkammaren är att man inte inriktat sig enbart på svenskt allmoge från sent 1800-tal eller enbart folkdräkter, vilket du annars kan hitta på många andra hembygdsmuseum. Istället har samlandet fortsatt och man har plagg från alla upptänkliga tidsepoker ända fram till modern tid.

Det innebär att du inte enbart hittar historiska textilier utan även blåställ eller butiksrockar. Meningen är att visa upp flera tidsepoker, eftersom de alla berättar en helt unik historia om landet. Är du sugen på att besöka klädkammaren är det bara att planera in ett besök på Skansen. Klädkammaren visas inte vanligen men öppnas ibland vid specifika tillfällen eller för specialintresserade grupper. Så passa på när chans finns och du får möjlighet att se någonting verkligt unikt.