De grundläggande värderingarna som Fairtrade står för, fokuserar inte bara på mat och livsmedel -det satsas även på handarbete så att fattiga befolkningar kan få skapa sina traditionella produkter och sälja de i väst utan påtryckningar och olagliga förhållningssätt. Om man ser att en produkt är märkt Fairtrade så kan man med gott samvete köpa den och veta att tillverkaren får betalt enligt godkända standarder.

Vad är Fairtrade?

Att välja fairtrade betyder att man bidrar till förändring i samhället och medför att även fattiga lokalbefolkningar i U-länder får säga sitt. Alla företag eller arbetare som är anslutna till fairtrade kan bidra med sin arbetslust och kreativitet och kan med egen påverkan styra och ställa över sin vardag. Fairtrade är egentligen ingen organisation utan en märkning som står för att motverka fattigdom och otrygga arbetsförhållanden samt förhindra att små företag med stram ekonomi ska vara tvungna att underkasta sig de stora kedjorna och jättarna i västvärlden som utnyttjar dem snarare än hjälper dem. Demokrati och mänskliga rättigheter inom företagsnäringen ska stå i fokus och konkurrensen ska ske under sjysta villkor precis som den gör i våra länder. Man vill således att fler människor ska få ett inflytande och kunna leva på sin verksamhet utan att behöva jobba ihjäl sig eller ta till drastiska metoder som barnarbete eller arbeta dygnet runt.

Man vill öppna upp för en internationella handel, oavsett om det gäller mat, kläder eller handarbete och detta gör att du som söker efter unika produkter kan köpa fairtrade till bra priser och bidra till utvecklingen samtidigt.