När man har något man vill visa upp eller framhäva är det vanligt att rama in det. Det brukar handla om bilder av olika slag, men det finns inget rätt eller fel när det kommer till vad man kan och inte kan rama in. Gillar du att pyssla och jobba med hantverk av olika slag kan du både skapa dina egna ramar samt skapa ett litet konstverk med hjälp av inramningar av olika slag.

Vad är en ram?

Många konstverk som är högt värderade brukar ramas in med en mycket exklusiv ram. Dock förekommer det att lägre värderade konstverk ramas in i en extra fin ram för att objektet ska framstå som mer värdefullt och tvärtom. Med andra ord kan man säga att det är ramen som gör innehållet. Därför är det viktigt att välja en ram som gör att innehållet framhävs. Vad en ram egentligen är blir därför en komplex fråga, eftersom en ram sällan bara är en ram, utan ett medel för att få innehållet att bli mer eller mindre intressant.

Köpa eller skapa?

Är du mer intresserad av att köpa en ram kan du hitta en hos Frameit, men om du själv vill göra en ram finns det mängder av alternativ. Du kan köpa en begagnad ram och göra om den på olika sätt. En gammal och tråkig träram kan bli väldigt vacker om den kläs i bladguld. Självklart kan man även måla en ram med färger man gillar. För dig som är lite extra pysslig kan du använda en begagnad ram till att klä in den i tyg eller en stickning som du har gjort. Det gör ramen mycket unik och speciell. Vill du hellre skapa en egen ram är det fritt fram att använda dig av olika former och material.

Framhäv innehållet

Vad en ram ska innehålla är helt upp till dig. Det vanligaste är så klart att rama in en bild, men man kan faktiskt rama in ingenting. Det är lite trendigt att bara hänga upp ramar på väggen utan något i dem, som ett sätt att skapa ett unikt konstverk på väggen med enbart ramar som hjälp. Men man kan rama in det mesta, exempelvis halsband, brev, kläder, stenar eller torkade blommor. Låt fantasin flöda och skapa ett eget, unikt konstverk till dig själv eller någon annan.