Om du tycker om att pyssla, handarbeta, väva eller liknande har du allt som oftast en massa material hemma. Detta är organiskt material som ylle, bomull och lin – tyger som garner. Nystan och stuvbitar överallt kanske och de färdiga alstren lite här och där, kanske undanstoppade i lådor och högar utan större ordning. Att hålla ordning och reda bland dina gömmor är en bra idé för att slippa leta efter saker och du minskar risken för att drabbas av skadedjur.

Bra förvaring

Att ha en bra förvaring för dina garner eller vad du nu använder till ditt hantverk och handarbete är viktigt. Hur irriterande är det inte att behöva trassla upp och nysta om ett trassel som ser ut som om katten lekt med det hela natten, samlat ihop det och lagt tillbaka det? Genom att använda smart förvaring i form av korgar och lådor blir det lättare för dig att sortera och hålla snyggt. Bra förvaring hittar du hos https://www.officedepot.se/ i form av kontorsmöbler och inredning, kartonger och förvaringsboxar. Genom en bra förvaring kan du sortera efter färg eller material, efter olika tekniker och olika tillbehör.

Ohyra

Ibland kan det uppstå hål i plagg, du kanske hittar torra små skal efter larver eller till och med flaxande fjärilar i garderoben. Skadedjur finns det ett antal olika sorter av och om du hittar något djuraktigt bland textilierna kan du identifiera skadedjuret med hjälp av en guide hos Anticimex. Där kan du genom en kartnyckel stegvis ta reda på vad det är för objudna gäster du råkat ut för, och när du har ett hum om vad det är för något kan du sedan få information om hur du blir av med dem.

Vanliga skadedjur

De vanligaste skadedjuren är pälsänger som är en skalbagge, men som i larvstadie älskar alla organiska material, och som kan vara ganska svåra att bli av med om du inte ser till att städa bort dem. De trivs inte bara bland garnerna utan sprider sig mer än gärna till möbler och madrasser också. Pälsänger finns en inhemsk art, den vanliga pälsängern, men det finns två arter till som kommit hit från andra länder, och den trivs bäst inomhus. Den vanliga pälsängern är en naturlig svensk nedbrytare som finns utomhus, men om den råkar komma in genom fönster och dörrar är den inte främmande för att kalasa på dina inventarier.

Att det finns mal i garderoben och att en lavendelpåse ska hålla dem borta är en vanlig uppfattning bland folk, men malen är inte så vanlig som du tror. Det är i första hand pälsängern som är boven i dramat. Märker du dock att malfjärilar flaxar runt i garderoben eller på andra ställen i hemmet så är det sannolikt de som gör hål i textilierna.

Att se till att hålla rent omkring dig, att ha ordning på prylarna och att ha dina textilier inkapslade i plastpåsar i lådorna försvårar för skadedjuren och skadan blir då inte lika stor.