Det en person förknippar med handarbete kan en annan inte alls tänka på. Handarbete är ett vitt begrepp som kan omfatta många olika företeelser.

Att sy

De flesta vet vad man gör när man syr, men långtifrån alla känner sig bekväma med det. Sy gör man på slöjden i skolan men det är inte alla som lär sig hantverket trots det. Räkna med de där 10 000 timmarna innan du känner dig bekväm med att föra en nål genom tyg med tråd i. Sy gör man för att exempelvis laga knappar, eller att täcka igen jeans (lappa) där hål sitter. Idag finns en uppsjö av symaskiner att välja och vraka emellan, samtidigt som man via nätet kan klicka hem tillbehör som saknas i närmaste sybehörsaffär.

Att dreja krukor med mera

Om man vill dreja som den folkkäre programledaren Björn Hellberg försökte sig på vid ett inspelat, populärt klipp så kan man söka sig till valfri drejarförening någonstans i Sverige. Det är ett gammalt hantverk med många tusen år på nacken. Dessutom kan det vara häftigt att tillverka sina egna skålar eller krukor att inreda med i hemmet. Bara man inte har något emot att bli kladdig om händerna eller att få smuts under naglarna så är drejande en avkopplande och harmonisk aktivitet att utföra.

Handarbete som ett sätt att bearbeta sorg

Det kan kännas tungt att behöva säga farväl till en person man stod nära rent socialt och emotionellt med. Ett företag https://lavendla.se/ du kan vända dig till med frågor och funderingar om döden och begravningar kan kännas tryggt. En del bearbetar sin sorg genom att utföra handarbeten, och ibland kan folk rentav bestämma sig för att påbörja en aktivitet som personen gillade och därmed “ta det vidare”.

Kan man jobba med handarbeten?

Absolut! Det finns många entreprenörer som med sina bara händer byggt upp stora företag som sysslar med att sy, smida eller svetsa. Sveriges statsminister Stefan Löfvén var innan han blev politiker svetsare, och många gillar att det känns genuint och jordnära.

Man ska inte förvänta sig så höga löner i början, när det kommer till rent estetiska yrken måste man ofta nischa sig och utmärka sig för att få förtroenden från kollegor och så vidare. Jobbar man dock hårt och är fast besluten om att lyckas så gör man oftast det också, så även i handarbetaryrken.

Behöver man någon särskild utbildning?

Utbildning sitter aldrig i vägen men gymnasiekompetens är ofta ett minimikrav i dagens samhälle, om man nu inte väljer att bli egenföretagare. Det finns speciella handarbetesskolor såsom textilhögskolor eller måleriutbildningar.

Huvudsaken är att man väljer att arbeta med händerna för att det är stimulerande och utvecklande, endast så kan man bli professionell och få uppdrag från klienter om det mesta.