Det finns både äldre och yngre personer som gillar att sitta och handarbeta. Det spelar ingen roll om det är stickning, knyppling, broderi eller något helt annat. Att handarbeta och överlag göra saker med händerna är ofta mycket rogivande och många passar också på att sälja sina alster när de är klara. Men till slut kan det hända att kroppen säger stopp. Men vad gör man då?

När man inte kan handarbeta

Ibland kan det vara så att man råkar ut för en skada som gör att man inte kan handarbeta på ett tag. Man kanske skadar en hand, bryter armen eller liknande som gör att man inte kan hålla händerna i den ställning som krävs för att man ska kunna sticka eller sy. Att veta att man inte kan hålla på med sin hobby ett tag kan vara uthärdligt men hur är det om man drabbas av artros eller någon annan sjukdom som gör att man inte kan fortsätta handarbeta alls? Om man får problem med handlederna kanske man inte alls kan hålla i stickor eller virknålar längre och det kan vara oerhört jobbigt för psyket. Kanske kan man bara handarbeta kortare stunder varje dag. Det kan i alla fall vara till en liten tröst.

Prova något annat

Om man får reda på att man inte kommer att kunna utföra sin hobby längre kan det vara läge att titta på om man kan göra något annat. Om man inte kan sticka kanske man kan börja knyppla istället? Kanske kan man sy på maskin istället för att brodera allt för hand? Det kan ta ett tag att vänja sig vid att man måste lära sig något nytt men ofta går det bra efter en kortare inkörningsperiod.

Olika hjälpmedel

I vissa fall finns det också olika hjälpmedel som kan fungera bra om man vill fortsätta handarbeta. Om man har svårt för att hålla i stickorna kan man till exempel sätta på mjuka knoppar på dem som gör det lättare att få grepp. Det samma går att göra på virknålar. Om det är broderi man gillar kan det vara lättare att spänna upp duken i en ram medan man broderar. Då slipper man spänna fingrarna med att hålla duken sträckt hela tiden. Det kan också vara bra att lägga en liten kudde i knät som man kan vila armar och handleder på när man handarbetar. Om problemet sitter i handlederna kan det också vara bra att skaffa särskilda handledsskydd som avlastar och värmer. Om problemet är övergående kan det också fungera att äta värktabletter som gärna får vara antiinflammatoriska under ett par dagar. Det kan göra att kroppen läker snabbare. Att handarbeta för mycket under tiden man tar tabletter ska dock undvikas. Det är lätt att överanstränga sig.