Precis som idag behövde folk förr i tiden värma händer, fötter och kropp i kylan och det fanns olika sätt att tillverka kläder på. Stickning och virkning kom till Skandinavien ganska nyligen. Det var först på 1500- och 1600-talet som stickning och virkning så småningom trängde ut nålbindning som funnits i Sverige sedan vikingatiden. Nålbindning har många olika namn som söma, påta och binda, det beror på var du befinner dig och vem du frågar, men det moderna namnet är nålbindning.

Gamla fynd omdateras

Det finns fynd från stenåldern som tros vara nålbundna ifrån Nahal Hemar i Israel. Fynden tros vara från 6500 år f.Kr, alltså 8 500 år gamla. Det äldsta fyndet i Sverige är Lödösevanten som hittades två meter ner i jorden vid en utgrävning. Den tros ha legat gömd i marken i 900 år och vad som är så speciellt med just den vanten är att den är helt intakt och ser ut att vara tappad för bara några dagar sedan. Den är gjord av ullgarn blandat med päls från nötkreatur, vilket antagligen gav extra värme. En del textila fynd som har gjorts på senare tid har omvärderats gällande tidsepok och teknik. Det som antogs vara stickat har senare visat sig vara nålbundet.

Kombinera nytt och gammalt

Ibland behövs det vackra kläder från vår egen tidsålder. Fina och moderna kläder kan du t.ex. hitta hos denna återförsäljare av Busnel där du kan beställa kläder till alla tillfällen. Här hittar du märkeskläder av hög kvalitet. Toppa det hela med ett par egengjorda nålbundna vantar en kall vinterkväll så blir effekten av gammalt och nytt slående. Varför inte en nålbunden mössa till den fina nya kappan medan ni avnjuter fyrverkerierna i den smällkalla nyårsnatten?

Kan du inte nålbinda själv finns det köp- och säljgrupper i sociala medier eller handarbete till salu på vikinga- och medeltidsmarknader att tillgå.

Vill du själv lära dig nålbindning har Svenska Yle en enkel artikel om den absoluta grunden som du kan kika på. Skulle du inte lyckas på egen hand finns det flera handarbetskurser runt om i landet som har nålbindning på schemat.

Varför just nålbindning?

Idag har nålbindning blivit ganska populärt igen och främst bland folk som återupplever och gestaltar forntiden genom reenactment och lajv, men även för att människor upptäcker alla fördelar med just nålbindning. Det görs heller inte endast vantar, mössor och sockar, utan även kjolar, tröjor, sjalar, värmande halskragar och lite till.

Nålbundet består av öglor eller knutar efter varandra, så skulle det bli ett hål i plagget kan det inte repas upp så som stickat eller virkat gör. Nålbundet kan varieras i olika stygn för olika effekt och tjocklek, och görs individanpassat efter mått, inte efter antal maskor. Valkas det färdiga plagget lite lätt står det dessutom emot väta ännu bättre. En nålbindningsnål och lite ullgarn är allt du behöver.