Är du inte alls händig eller konstnärlig, men känner ändå lusten att skapa någonting? Det finns många bra sätt att varva ner och komma i balans, och ett av dessa är konstterapi.

Många ryggar tillbaka vid omnämnandet av konstterapi. Ordet andas prestation och konstnärlighet på ett sätt som kan vara direkt avskräckande för en vanlig person. Men faktum är att det inte alls behöver vara så krångligt. Det är sant att “riktig” konstterapi bedrivs som en terapiform där du faktiskt skapar konst tillsammans med en terapeut. Men det behöver inte vara så märkvärdigt.

En betydligt enklare variant av konstterapi är de målarböcker för vuxna som poppat upp som svampar ur jorden under de senaste åren. De finns i alla möjliga varianter. Från dyra i bokformat, till sådana du kan köpa på samma ställe som du köper dina tidningar. De finns även framtagna för olika typer av pennor och nu för tiden kan du till och med hitta målarböcker för vuxna som är skapta för att användas tillsammans med vattenfärger.

Allt du sedan behöver är pennor. Även här kan det bli så dyrt, eller billigt, som du själv önskar. Det duger bra med vanliga färgpennor från leksaksaffären. De där som kostar från någon tjuga och uppåt. Till en början behöver du inte ens särskilt många färger, utan köp pennor och målarböcker till en kostnad som är lagom för dig. Tycker du sedan om att färglägga så kan det vara lämpligt att investera i lite bättre pennor och andra böcker, men det är helt och hållet upp till dig. Vissa uppskattar det meditativa med att färglägga, medan andra blir irriterade och rastlösa. Prova dig fram. Det finns trots allt inte en lösning som passar alla.