Knyppling används främst för att tillverka de mest underbara spetsar och tekniken har mycket gamla anor. Egentligen kan man kalla det för en mycket avancerad flätning som man utför med en massa spolar och knyppelpinnar. Arbetet fästs sedan på en knyppeldyna där den färdiga spetsen framträder och rullas ihop allteftersom den blir längre.

Tråden

Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser och man kan använda vilken typ av tråd man vill, bara den är slitstark. Traditionellt användes lintråd som tvinnades ihop eller hade olika tjocklekar. Idag knypplar man även med bomullstrådar.

Ursprung

Troligen uppkom knypplingstekniken någon gång på 1500-talet. Genom gamla böcker har man sett knypplingens begynnelse runt Venedig i Italien. Sedan spred den sig runt om i Centraleuropa och det område som blev mest känt för att skapa knyppelspetsar, var Flandern mellan Belgien och Holland. Där använde man sig dessutom av extremt tunna trådar för att få en skir och tunn spets.

Till Sverige kom knypplingen någonstans under 1700-talet och blev då mångas försörjning i samhället. På detta sätt förändrades även modebilden och nya efterfrågningar kom till. Särskilt stor var den i Östergötland och i Dalarna som skapade sina egna tekniker.