Ibland när man vill utveckla sin kreativitet eller konstnärlighet är det bra att leka med olika material och tekniker som man normalt inte använder, eller i alla fall inte använder på det sättet. Hela syftet är att göra något som inte “blir” något och som inte ska sparas, utan man gör det för processens skull. Det gör att man känner sig mer fri när man vet att det ändå inte ska hängas på väggen eller beskådas av någon annan. Klassiker här är att rita på en servett eller att måla med kaffe. Här kommer några andra varianter.

Måla med smink

Inventera badrumsskåpet eller sminkväska och plocka fram läppstift, kajalpennor, ögonskuggor, rouge och nagellack. Du kan måla på till exempel baksidan av en förpackning, som ett flingpaket eller en kartong det har varit pasta i. Det ger en stadig och bra grund samtidigt som du inte slösar på någon dyr målarduk eller handgjort linnepapper. Läppstift ger en krämig, opak färg som är härlig att leka med. Nagellack ger blanka, hårda ytor, är lite svårare att göra detaljer med (om du använder dig av den inbyggda borsten) men kan ge en härlig metallisk skimmereffekt. Med kajalpennor kan du rita ungefär som med kolpennor, men de är krämigare istället för kolpennans lite torrare känsla. Med en pensel och ögonskugga kan du leka hur länge som helst och måla drömska landskap i ovanliga färger.

Måla med mat

Se till att inget barn ser dig när du länsar kylskåpet för att sätta dig att leka med maten. Dåliga influenser! Men när alla somnat och endast du är vaken, då kan du passa på. Ketchup är en klassiker. Men hur blir det om du gnuggar spenat mot pappret? Vilken färg har en köttbulle? Och exakt hur rött blir det av en rödbeta? Rita ett självporträtt i senap eller ett stilleben med rester från gårdagens middag.

Fina collage

Av torra matingredienser kan du lägga upp snygga collage på köksbordet. Det blir temporär mat som du sedan lägger tillbaka i skafferiet eller använder till dagens middag. Ansikten eller andra motiv med pasta, ris, nudlar, russin, nötter och kex kan bli hur kul som helst. Om du är utomhus kan du istället göra det av naturmaterial, såsom blommor, blad, kottar och pinnar. Du kan också limma ditt collage på ett kartongark. Vad sägs om collage av skräp? Omslaget till en tepåse, ett karamellpapper, etiketten från apelsinen och en del av ostförpackningen kan bli något nytt.

När man ska göra något för skojs skull, som inte behöver – eller ens bör – vara bestående, kan man leka med vad som helst egentligen. Måla med vatten på badrumskaklet, forma täcke och kuddar till ansiktsuttryck, ställa skorna i form av grafiska mönster eller lägga ut tepåsarna på bordet så att de liknar ett djur.